Spagetti carbonara och Amarone
Idag fyller min man år. Inget jämt, men det är ju ändå värt att uppmärksamma.
Nyligen fick vi smaka på ett vin som hade lagrats för länge (25 år). Det hade surnat. Jag fick för mig att vårt årliga bröllopsdagsvin hade haft en anstrykning av denna smak senast vi öppnade en flaska. Vi köpte nämligen fem flaskor Amarone strax efter att vi gifte oss 1 augusti 2021. De kostade över 700 kronor styck. Vi har öppnat en av dem varje bröllopsdag. Nu var jag orolig att den femte skulle bli dålig innan nästa bröllopsdag infann sig. Så vi bestämde oss för att öppna den redan på min mans födelsedag.
Min man fick bestämma vad vi skulle äta till vinet. Han ville ha spagetti carbonara, för han älskar när jag lagar till det. Det är ju en komplimang.
Jag gör inte carbonaran så som traditionen föreskriver, för jag har - ve och fasa! - grädde i. Det blir ju gott! Det som däremot inte alltid blir så bra är att jag ofta låter blandningen av parmesanost, ägg och grädde bli för varm. Då koagulerar den, blir grynig. Men idag blev den perfekt. Jag hade lite pastavatten i också, och inte så mycket grädde. Det kanske är det som är hemligheten.
Och sen skålade vi i vårt Amarone från 2016. Det smakade jättegott, inte det minsta surt.
Recept för 3 personer
125 g pancetta (liknar sidfläsk, men är torkat)
320 g spagetti
3 ägg
80-100 g riven parmesanost
1 dl pastavatten
½ dl grädde
rikligt med nymald svarpeppar
1. Koka spagettin. Skär pancettan i små tärningar och stek knaprigt.
2. Knäck äggen i en skål. Riv parmesanosten fint och blanda i. Häll i grädden. Mal mycket svartpeppar i och blanda alltihop.
3. Häll av spagettin. Spara lite pastavatten.
4. Häll äggblandningen i spagettigrytan. Späd med pastavatten. Rör tills blandningen tjocknar något men inte koagulerar.
5. Häll spagettin i grytan och rör om. Häll över pancettan och stekflottet. Mal över lite extra svartpeppar.
Servera med grönsallad.
Bilder
egna foton
Carbonara är ju såå gott. Jag har också som du lite grädde i. Vårt Amarone-vin heter Capitel de roari, inte i er prisklass men gott och kostar runt 200 kr beroende på årgång.
SvaraRaderaTack för vintipset!
Radera