Min kärlek till våfflor

När jag är ute och åker bil på sommaren och får syn på en skylt där det står nåt i stil med "Café - våfflor 200 m", så vill jag omedelbart svänga in där och fika. Det är med en liten sorg i hjärtat jag ofta får åka förbi, antingen för att jag har en tid att passa eller för att jag faktiskt nyss har fikat.

Jag kan inte riktigt förklara varför jag tycker det är så speciellt med våfflor. Kanske är det nåt som gör att det känns gammaldags. Jag avskyr nämligen de djuprutiga, fyrkantiga belgiska våfflorna som ofta säljs nuförtiden. De borde rimligtvis smaka likadant. Men de är inte "riktiga våfflor" för mig. Och så fort nån hävdar att nåt inte är "riktigt" så kan man misstänka att det är en konservativ sida av den personen som har visat sig. Ja, där har vi det. Jag tycker att våfflor smakar som allra bäst när de serveras i en liten röd stuga med vita knutar. Landsbygdsnostalgi.

Jag har faktiskt själv serverat våfflor under de omständigheterna. Det var när jag jobbade som volontär på SMU:s sommarhem Holmen i utkanten av Gislaved. Stugan där är från 1860 och ligger på en kulle mellan skogen och Nissan. Oerhört pittoreskt. Eftersom jag är uppväxt inom missionsförsamlingen i Gislaved har jag massor med barndomsminnen från Holmen. De har nog hjälpt till att skapa ett romantiskt skimmer kring våfflor i små röda stugor.

När jag bodde med små barn i Gislaved och skulle åka bil västerut (till exempel till Göteborg), så hade vi ett obligatoriskt rastställe redan efter 20 minuters färd: Kroksjöns fiskecamp utanför Tranemo. I den lilla stugan vid fiskesjön serverades i mitt tycke världens godaste våfflor. Jag föreställde mig att de hade ett hemligt recept som gått i arv i generationer. Efter drygt tio år av fikande där tog jag mod till mig och frågade om jag kunde få receptet. Cafébiträdet gick ut i köket och hämtade: Kungsörnens våffelmix!

För närvarande har jag ett nytt favoritställe i Göteborg där det serveras jättegoda våfflor. Det är ombord på en gammal ångbåt från 1882 som heter Eduard Melin och ligger i Klippans kulturreservat nära Sjömagasinet. Båten sjönk för två år sen, och räddades sen genom att stjärnkocken Sofia B. Olsson köpte den. Hon renoverade den gamla skorven egenhändigt utifrån och in, och öppnade för några veckor sen. Våfflorna görs på kärnmjölk från Jerseykor, Sofia kokar egen blåbärssylt och grädden är perfekt. Jag är lycklig när jag är där.

Bilder
1. Wikimedia commons
2. Visit Isabergsregionen, Facebook

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den kreativa duon The Mood Elevators

Ett år som pensionär

Sheldon Cooper och jag