Min relation till chokladbollar

Det finns en dag som heter Chokladbollens dag. Den var den 11 maj, läser jag på internet. Jag brukar aldrig lägga märke till den, för jag äter chokladbollar rätt ofta. Det är enligt mig den bästa kompanjonen till en kopp kaffe. Jag har koll på hur chokladbollarna smakar på olika caféer - vilka ställen som har goda resp. mindre goda. Espresso House lyckas inte leva upp till mina förväntningar.

På Frölunda Torg i Göteborg finns ett ställe som heter Adams café. Det har stora, jättegoda chokladbollar! När jag först flyttade till Västra Frölunda tillbringade jag många eftermiddagar med en liten latte och en chokladboll där. Jag äter chokladbollen långsamt, med sked - en bit i taget och en klunk kaffe i taget. På så sätt kan bollen räcka ett par kapitel i en medhavd bok.

När jag i 20-årsåldern utbildade mig till tågmästare hade vi en varuautomat i korridoren utanför kurslokalen i Hagalund. Jag köpte en chokladboll varje rast, dag efter dag. På den tiden var jag jättesmal och kunde äta vad som helst utan att lägga på mig.

Ett av mina första minnen av ett konditori är Örnens konditori i Gislaved. Där köpte jag chokladbollar för 50 öre styck. Jag fick pengar av pappa, som hade sitt tryckeri alldeles intill. Jag kan fortfarande minnas känslan av att komma in på Örnens konditori, se högen med chokladbollar (de var små med dagens mått mätt), och känna hur förväntan stegrades.

Jag har även gjort egna chokladbollar sen jag var liten. Jag följer ett recept som fanns på något havregrynspaket på 70-talet och som jag har memorerat. Det är annorlunda, för det innehåller ett ägg och därmed mindre matfett. Jag har inte träffat på ett liknande recept någonstans. Under åren har jag ändrat det lite, men i stort sett är det samma som originalet. Här kommer det:

30 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl havregryn
1 ägg
½ msk starkt kaffe
(rulla i pärlsocker eller kokos)

Kaffet är viktigt. Glömmer jag det smakar chokladbollarna jättetråkigt. Sen sätter jag alltid bollarna i frysen för att de ska stelna snabbt. Jag är så van vid frysta chokladbollar att jag faktiskt föredrar dem på det viset när jag gör dem själv. Jag låter dem därför stå kvar i frysen tills alla är uppätna. Mina hemgjorda chokladbollar äter jag inte med sked, de är för små för det. Men jag tar små tuggor.

I alla år har jag ätit massor av smet medan jag gjort chokladbollarna. Det har hänt att jag bara gjort smet och ätit upp den. (Sånt får man göra när man är vuxen.) Men idag var ett trendbrott. Jag åt ingenting av smeten, och var inte ens sugen. Vad kan det betyda? Mår jag så bra att jag inte "behöver" chokladbollssmet?

Det känns lite tomt. Hoppas jag inte slutar äta chokladbollar helt och hållet, för vem är jag då…

Bild
eget foto

Kommentarer

  1. Vi gjorde ofta chokladbollar (ja de kallades något annat på den tiden) på dagis. Chokladbollar och havrebollar. Inget kaffe i bollarna, men kokosflingor att rulla dem i. Jag gjorde tydligen massor med små bollar, medan tvillingbrorsan gjorde några lite större. Åt förhållandevis regelbundet Delicatos chokladbollar när jag gick på gymnasiet, men sedan dess har det inte blivit många bollar. Kanske skulle man testa ditt recept :)

    SvaraRadera
  2. Anders Forsström29 maj 2025 kl. 10:33

    Tack för receptet, skall provas och våra två barnbarn älskar chokladbollar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Den kreativa duon The Mood Elevators

Sheldon Cooper och jag

Ett år som pensionär