Jag vill älska japanskt te
Jag önskar att jag var en person som älskade grönt te, för då skulle jag köpa en japansk liten tekanna med handtag på sidan och pyttesmå tekoppar. Men det är bortkastade pengar, för jag skulle tröttna efter några dagar.
Anledningen till att jag önskar det här är att jag såg en dokumentär på UR Play igår och blev inspirerad. Man fick följa Mohei Honda, som är en relativt ung teodlare i tredje generationen och tillika temästare. Han är besviken på det moderna Japan där folk dricker allt mindre te. Och dricker man te så är det ofta industriframställt i PET-flaskor.
Mohei vill se en återgång till de gamla idealen där man vördar naturen och det enkla livet. Han bestiger Fuji då och då när han behöver tänka, och jag tror nog att han tycker att berget är levande.
Han leder givetvis teceremonier. Han berättar att han erbjuder en snabbvariant. Den är för dem som kommer som turister, och inte har tid med den annars obligatoriska reningsceremonin dagen före. I Japan har man förr tagit tedrickandet på oerhört stort allvar!
Jag hade en burk japanskt sencha hemma, och bryggde en kopp av det när jag tittade på dokumentären. Det smakar inte alls som det vi annars förknippar med te. Det är grönt te som behandlas på ett speciellt sätt så det behåller sin klorofylliga fräschör. Det ser ut lite som gräsklipp när det ligger i burken.
Teet hade stått i mitt köksskåp i två år. Det var förmodligen helgerån att jag drack så gammalt sencha. I Japan ska man dricka det högst två veckor gammalt.
När jag tittade på dokumentären insåg jag för första gången att te heter "cha" på japanska. Det liknar ju det indiska "chai". Hur förhåller dessa ord sig till varandra?
En googling visar att de mycket rikigt hör ihop. Båda har sin grund i Kina. Inte nog med det, även ordet "te" kommer från Kina. Det är olika uttal av samma kinesiska tecken. Det ena uttalet, cha, spred sig landvägen till oss i väst. Det andra spred sig med fraktfartyg från en annan del av Kina. Här är en karta som illustrerar de olika uttalens utbredning:
Skulle jag kunna övertala mig själv till att börja dricka sencha på riktigt? Det känns som om jag kunde få en liten aning av det gamla Japan på kuppen om jag gjorde det. Det meditativa lugnet av en teceremoni i halvdunkel. Jag ska fundera på saken.
Länk
Dokumentären Japans temästare
Bild
Tray with teapot and two cups, fotograf CorneliusLongus
(källa Wikimedia)
Kommentarer
Skicka en kommentar