De små tuggornas njutning
När jag äter något gott tycker jag om att njuta sakta, i små tuggor. Till och med chokladpraliner tar jag små bett av, så gott det nu går. Jag vill dra ut på njutningen så länge som möjligt istället för att stoppa hela pralinen i munnen på en gång.
Min exman och jag hade för många år sen en diskussion om det här. Han hävdade att en Schweizernöt (det var det diskussionen gällde då) smakar som godast om man proppar hela munnen full. Vilket han då föredrog att göra. Jag kan förstå det i teorin. Den överväldigande upplevelsen av överflöd. Men det är inte min grej.
Även böcker tar jag små tuggor av när de är riktigt bra. Det känns som slöseri med bra prosa att rusa igenom hela boken i ett svep. Just nu läser jag Marie Hermanssons "Snövit", som är den klassiska sagan skriven som en roman, och den är just sådär njutbar. Jag måste stanna upp när jag har läst några sidor för att inte få en överdos av det ljuvliga. Jag upplevde samma sak med Agneta Pleijels självbiografiska "Spådomen" när jag läste den för några år sen. Några sidor i taget, sen la jag den åt sidan.
I flera år brukade jag lyssna på podcasten "Tankar för dagen". Det är precis lagom munsbitar för mig: fem minuter. När dagens talare är klar kommer en stilla plingande melodi medan man smälter vad man just hört. Perfekt att börja dagen med.
En sak i livet vill jag dock njuta på ett helt annat sätt, och det är vårens ankomst. Jag tröttnar aldrig på att samla på vårtecken: små gröna blad, fåglars locklåt, blommor, myror… Där håller jag med om att upplevelsen blir så mycket bättre när sinnesintrycken är många och starka. Jag har inte grunnat ut än varför jag inte föredrar en enda liten snödroppe framför explosionen i maj.
Jag avskyr att medge det, men kanske hade min exman rätt ändå?
Bildeget foto
Små portioner av resterande delar av Agneta Pleijel kan jag rekommendera!
SvaraRadera